onsdag den 29. januar 2014

BIRK

TEMA: TRÆER

I 70'erne var birketræer det store hit i de danske parcelhushaver. 
Siden blev de for store og mange blev fældet. Nu er de smukke træer på vej ind i haverne igen. 

TEKST & FOTO: KARINA Da jeg i sin tid læste til gartner, var jeg i en kort periode i praktik i Haveselskabets Have på Frederiksberg. Allerede dengang var jeg dybt betaget af birketræer, og havde derfor stor fornøjelse ved at opleve de forskellige arter, som er repræsenteret i haven. Jeg fik også et ret smart trick til hvordan man planter en birkelund, som ikke bliver for omfangsrig med alderen.

Tricket går i alt sin enkelhed ud på, at plante træer i forskellige højder. Når det ældste træ bliver for stort, vil de resterende fortsat være i en fornuftig højde. Det betyder, at man ikke behøver at fælde hele lunden og starte forfra. Fældes det største træ i lunden erstattes det med et ungt træ, og sådan kan man bevare lunden i utallige år.

En birkelund som denne kræver dog en have af en vis størrelse. Har man kun en lille have, kan man i stedet overveje at plante en enkelt Himalayabirk, Betula utilis, som er flerstammet. Effekten som de mange stammer giver i en birkelund, kan man i stedet opnå ved at plante en enkelt af denne art.


Der findes et væld af sorter indenfor slægten, hvor variationen af størrelserne, bladene og barken er stor. Herunder beskriver vi kun nogle af de mange.

SORTER: 

Dværgbirk Betula nana 
Bliver omkring 1 meter højt
Særlige kendetegn: Meget lavt
Hårdførhed: God

Guldbirk Betula lutea 'alleghaniensis'
Bliver omkring 10-15 meter højt
Særlige kendetegn: Mørke og afskallende barkflager
Hårdførhed: God

Himalayabirk Betula utilis 
Bliver omkring 10-15 meter højt.
Særlige kendetegn: Flerstammet med papirhvide og afskallende barkflager
Hårdførhed: God
Canvas Sko S B Woden Camouflage Til Tor Gr I rn 0vnPymO8Nw

Kobberbirk Betula albo siensis 'Septentrionalis'
Bliver omkring 10-15 meter højt
Særlige kendetegn: Kobberrøde og afskallende barkflager
Hårdførhed: Middel

Koreabirk Betula davurica
Bliver omkring 5-7 meter højt
Særlige kendetegn: Kobberrøde og afskallende barkflager
Hårdførhed: Middel - dårlig

Papirbirk Betula papyrifera 
Bliver omkring 15-20 meter højt
Særlige kendetegn: Papirhvid bark
Hårdførhed: God

Rødbirk Betula albosinensis
Bliver omkring 8-10 meter højt.
Særlige kendetegn: Flerstammet med kobberrøde og afskallende barkflager.
Hårdførhed: Middel 

Søjlebirk Betula pendula 'Fastagiata'
Bliver omkring 10-15 meter højt
Særlige kendetegn: Opret vækst
Hårdførhed: God

Vortebirk Betula pendula 
Suede Navy Puma Puma Sneakers Classic Puma Suede Classic Sneakers Suede Classic Navy ErxQBCodeW
Bliver omkring 20-30 meter højt
Særlige kendetegn: Hvid bark med dybe og sorte furer
Hårdførhed: God 
Besøger man Haveselskabets Have, vil man for enden af spejldammen i azaleahaven finde den lille birkelund, som vi her har vist billeder fra.
   
Adressen er: 
Haveselskabets Have
Pile Allé 6 
2000 Frederiksberg6 kommentarer:

 1. Jeg har kun et enkelt birketræ i haven...det har sået sig selv i en krukke....og der får det lov at blive stående. Det skal ikke ud i min have, det er de ikke stor nok til (200m2) og jeg har allerede 2 små æbletræer og 1 rønnebærtræ ;)

  SvarSlet
 2. Et enkelt er det også blevet til i min have, det har sået sig selv oppe i et æbletræ og det ser faktisk lidt mærkværdigt ud og sikkert ikke sundt for det gamle æbletræ.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 3. Her er birken fordelt rundt på grunden, de var her på matriklen da vi kom, dog i et noget større antal end nu, elsker ganske enkelt at se når vinden i forskellige styrker tager fat i de let hængende grene, eller når solen flimre igennem de fine blade, eller når de står nøgne som nu. uf blev jo lidt poetisk ;-)

  SvarSlet
 4. Her på matriklen har vi en KÆMPE dunbirk! - og om ikke ret lang tid vil jeg HADE den igen, fordi den gennem vinteren har smidt lange tynde kviste i hele haven, og det er et helvede at få dem filtret ud af buske, revet sammen fra plænen og viklet ud af stauder.....men når den springer ud er alt gammelt nag glemt!
  Når den står med sine spæde, nyudsprungne blade ser det ud som lysgrøn konfetti hænger over haven, og når sommeren er varm, danner den fin flimrende halvskygge, som er fin at sidde i og så giver den ly og læ og insektføde for alle de glade mejser...!
  Så kort sagt er jeg ikke voldsomt begejstret 2 uger, men elsker de 50 andre i løbet af et år.....og det er vel så meget bedre end at ha' træer der er ligegyldige.....som min dumme blågran, der nok ender med at blive fældet!

  SvarSlet
 5. Tak Karina
  Det var en god oplysning at man kan fælde et og sætte et nyt, det har jeg ikke lige tænkt på. Mangler der ikke hængebirk?? Jeg har en gang købt en himalaya birk, desværre lå den en dag og var knækket, den må have haft en brist, færdig var den i hvert fald.

  SvarSlet
 6. Jeg har en birkelund I Ontario, vi havde isstorm for nylig og alle birkene lå næsten 45 grader ned De svippede tilbage da isen smelted, mens mine popler knækkede Nu står birkene og læner mod syd, de er omkring 9 år gamle og jeg planlægger at gøre som I artiklen: fælde lidt af dem og plante nye hvert år. De sår sig selv hvis jeg lægger tørvestrøelse nedenunder

  Inger

  SvarSlet

Xa Low dsort Sko Pro 2 GtxR Top Salomon Ultra 3d rBexQWCdoE

ANNONCE